U bent?
Mijn naam is Cindy Liesenborghs. Ik ben directeur van het woonzorgcentrum Voortberg uit Scherpenheuvel-Zichem. Wij maken deel uit van de Armonea groep.
Hoe lang bent u al directeur?
Ik ben sinds april 2022 directeur in Voortberg.
Waarom werkt u in de ouderenzorg?
Na 15 jaar gewerkt te hebben in de thuiszorg als dagelijks verantwoordelijke was ik klaar voor een nieuwe uitdaging. Dichterbij hulpbehoevende ouderen was mijn uitgangspunt. Ondanks al de negatieve berichtgeving uit de media heb ik toch gekozen voor een functie als directrice in een woonzorgcampus. Het is een job met veel uitdagingen en veel mogelijkheden.
Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?
In april 2022 ben ik begonnen in woonzorgcampus Voortberg. Samen met een nieuw managementteam willen wij nieuw leven blazen in onze campus. Ook onze campus heeft erg geleden onder de coronacrisis en de nasleep ervan. Na twee jaar krabbelen we terug recht en gaan we er weer volop tegenaan. Samen met een heel gemotiveerd multidisciplinair team en een prachtig vrijwilligersteam staan we hier elke dag met “heel veel goesting”, zoals ze dat hier zeggen.
Omschrijf uw woonzorgvoorziening?
Woonzorgcampus Voortberg ligt in de streek van Ernest Claes, op een boogscheut van de Demer. Wij bieden zowel assistentiewoningen aan als woongelegenheden in het woonzorgcentrum.
Ons huis is een open huis waar iedereen op elke moment binnen en buiten kan lopen. Zonder afspraak, zonder beperkingen zoals je thuis zou doen. Er heerst een familiale sfeer in ons huis waar iedereen welkom is. Wandelaars en fietsers stoppen geregeld om een streekbiertje te komen drinken in onze bar. En omgekeerd trekken wij regelmatig naar buiten om de groene omgeving rond de campus te ontdekken.
Op donderdag brengen we regelmatig een bezoekje aan de markt van Aarschot. Een lekkere warme koffie op een terras hoort er uiteraard ook steeds bij.
Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?
We hebben afgelopen zomer volop ingezet op het opbouwen van alle sociale contacten die toch vrijwel allemaal stilgevallen waren door de coronacrisis. Wij hebben ook volop gewerkt aan de negatieve beeldvorming die nog te vaak gekoppeld is met residentiele ouderenzorg. We proberen zo transparant mogelijk te werken. We betrekken onze bewoners, hun families, de buurt, de nabijgelegen school en andere externe partners in ons huis bij de activiteiten die we organiseren om te laten zien wat wij hier dagelijks doen voor onze bewoners.
Ook maken wij gebruik van onze “MyArmonea” app. Hierop posten wij bijna dagelijks foto’s van onze mensen en hun dagelijkse bezigheden. Zo blijft de familie steeds betrokken. Alles draait rond onze bewoners. Goede zorg, zorg op maat, mensen samenbrengen, bruggen bouwen,…. Zo hebben er afgelopen zomer twee springkastelen gestaan op onze campus met de bedoeling de kleinkinderen van onze residenten samen te brengen. Ook de kinderen van de school en de buurt waren welkom. Dit zorgde voor veel beweging en bezoek in ons huis.
In september hebben we het 10-jarig bestaan van Voortberg gevierd. Dit hebben we gekoppeld aan een opendeurdag. Iedereen was welkom. Er waren optredens, kindergrime, springkastelen en smoutebollen. Het was een groot plezier om dit te vieren met jong en oud. Ook hebben we eind september een eetfestijn georganiseerd voor de bewoners en hun familieleden. Samen eten met de familieleden vinden wij heel belangrijk en we schenken hier steeds aandacht aan. Zo kunnen familieleden ook elke dag mee eten indien zij dit wensen.
Op 28 oktober zijn de kinderen van het nabijgelegen schooltje de hele dag komen dansen en spoken op onze site. Ook ons personeel liep verkleed rond. ’s Avonds hebben we samen met de bewoners, hun familie en personeel deelgenomen aan de Halloweentocht die georganiseerd was door de gemeente Testelt.
Er is altijd een gezellige drukte in ons huis, we proberen steeds allerlei themadagen en activiteiten te organiseren om onze bewoners tevreden en verbonden te houden. Vorige week was er een groot sinterklaasfeest en dit weekend 26-27 november was het kerstmarkt.
Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?
Er zijn heel wat mooie initiatieven. Een project waar ik erg enthousiast over ben, zijn de acties rond voorlezen. CERA en Het Lezerscollectief organiseren jaarlijks een projectoproep rond Samen Lezen in ouderenzorg. Via leesgroepen komen deelnemers samen op een gezellige plek met een tasje koffie en een koekje. De bewoners, waaronder ook mensen met dementie, beleven hier plezier aan. Teksten en verhalen roepen dikwijls emoties of oude herinneringen op en helpen de luisteraars en deelnemers om zelf met hun verhaal te komen. Wij maken maandelijks tijd voor een voorleesuurtje waarna we de teksten bespreken tijdens een gezellige koffieklets.
Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?
Ik word erg treurig van de 'vingerwijzende' berichten en reportages in de media die alle woonzorgcentra onterecht in een negatief daglicht plaatsten. Wij worden allemaal over één kam geschoren terwijl het meestal gaat om uitzonderingen. Hier in Voortberg (en waarschijnlijk in veel andere huizen) is het helemaal niet zo. Woonzorgcentra zouden ook op een positieve manier in de pers moeten komen om een eerlijker en transparanter beeld te kunnen geven. Alleen zo maken we het werken in de zorgsector aantrekkelijker. Nu worden jonge mensen vaak afgeschrikt om te kiezen voor een job in de zorgsector.
Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?
Binnen Armonea zijn wij volop bezig met het afbouwen van fixatie. Wij streven naar 0% fixatie binnen onze woonzorgcampus. We vinden het belangrijk dat mensen kunnen gaan en staan waar ze zelf willen. Zo blijven ze langer sterk en gezond. Mensen zijn gelukkiger als ze vrij kunnen rondlopen; waarom zouden wij hen hierin beperken? Wonen in een woonzorgcampus wil niet zeggen dat we mensen moeten beperken in hun vrijheid. Integendeel, onze mensen hebben hier dezelfde vrijheid als bij hun thuis.
Noem één regel/richtlijn die u graag zou willen afschaffen?
Het zou moeten mogelijk zijn om ook flexijobs in te zetten in de zorgsector in zorgfuncties. Hier worden zoveel handen gevraagd. Een ruimere normering die meer aan de huidige arbeidsmarkt voldoet.
Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?
Ik zou heel graag de werkdruk bij ons personeel verlagen. Meer mensen aantrekken, meer handen aan een bed. Armonea is zeer mooie stappen aan het zetten in de uitbreiding op het reeds bestaande aanbod van extra legale voordelen. Zo zijn er ook verschillende benefits bij bedrijven.
Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.
De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.
Comments