Biografie
Mijn naam is Patrick Graind’Orge, ik ben sinds december 2016 directeur van het woonzorgcentrum Lakendal te Aalst. Ik ben gestart in de ouderenzorgsector in oktober 2015 in de functie van 'Head hospitality' en zo doorgegroeid naar 'Woonzorg- en facilitaircoördinator' in woonzorgcentrum Hestia. Ons woonzorghuis behoort tot de groep Armonea waar ik ondertussen al meer dan 9 jaar voor werk.
Waarom werkt u in de ouderenzorg?
Sinds mijn jeugdjaren engageer ik me graag voor andere mensen, in het bijzonder voor kwetsbare personen. Senioren helpen om gelukkig ouder te worden en daarmee ook de maatschappij een stukje beter maken, zie ik als een grote uitdaging.
Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector?
Om kwaliteit in de zorg te kunnen realiseren is ook continuïteit in de zorg nodig. En een goede zorginhoudelijke werking gaat steeds gepaard met een goede zorgorganisatie. In tijden van schaarste aan personeel is het een hele opdracht om creatief oplossingen te vinden.
Omschrijf uw woonzorgvoorziening
Lakendal ligt rustig gelegen, in een oase van groen, op wandelafstand van de bruisende stad Aalst. In onze organisatie staan zowel de bewoners als de medewerkers centraal in alles wat we doen. Geen holle slogans: We zorgen ervoor dat iedereen zich hier thuis voelt en kan zijn/blijven wie hij is met de eigen wensen, talenten en dromen! We dragen met een groot hart zorg voor elkaar en bieden we ondersteuning op maat.
In Lakendal kan je ook als koppel komen wonen in een ruime kamer in het woonzorgcentrum of kiezen voor een grote flat. We bieden ook formules kortverblijf aan zowel in het woonzorgcentrum als in de assistentiewoningen. Wie meer gespecialiseerde zorg nodig heeft omwille van dementie kan ook bij ons terecht op een meer aangepaste afdeling.
Ook familieleden en buurtbewoners zijn dagelijks welkom om te komen eten (een driegangenmenu) in ons restaurant of om maaltijden te komen afhalen (take-away). In een straal van 2 km leveren we ook maaltijden aan huis. Regelmatig organiseren we ook een thema-restaurant voor de buurtbewoners.
Onze werking en huiselijke sfeer wordt door vele vrijwilligers ondersteunt. We zijn ontzettend dankbaar voor de steun en extra boost die we van onze vrijwilligers ontvangen. Dat mag zeker gezegd worden in deze Week van de Vrijwilliger (van 2-10 maart 2024). De 'vrienden van Lakendal' zijn de helden achter het dagelijks openhouden van onze cafetaria. Hierdoor is iedereen bij ons welkom voor een warme babbel, een verfrissend drankje en misschien zelfs een heerlijk hapje. Of het nu gaat om bij te springen in de cafetaria, samen te genieten van een kopje koffie, of mee te gaan op uitstap. Samen met ons bouwen ze mee aan een warm en gevuld leven voor onze bewoners en daar zijn we ontzettend dankbaar voor!🙏
Maar dat is niet alles! Samen met onze bewoners organiseren we een breed scala aan activiteiten waarbij hun stem centraal staat. En we nodigen met open armen ook de buurtbewoners uit om deel te nemen aan deze gezellige bijeenkomsten. Samen maken we van Lakendal een bruisende gemeenschap.
Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil naar de bewoners toe?
In Lakendal vormen we samen één warme familie. Iedereen kent iedereen omdat we daar veel aandacht aan besteden en met vaste multidisciplinaire teams werken per leefgroep. Op de maandelijkse teamvergaderingen wordt iedereen uitgenodigd en ook ieders inbreng -van de poetsdame tot hoofdverpleegkundige- gewaardeerd. Ik ben er trots op dat er maar weinig personeelsverloop is en medewerkers aangeven in een anonieme bevraging dat ze hier graag werken. Ik ben ook erg trots op de tevredenheidsscores van onze bewoners en familieleden.
Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?
In de loop der jaren heeft er binnen de ouderenzorg een significante verschuiving plaatsgevonden in de benadering van hoe we een kwalitatief hoogstaande woon- en leefomgeving realiseren. Vroeger lag deze verantwoordelijkheid voornamelijk bij de animator, de persoon die specifiek was aangesteld om activiteiten te organiseren en het dagelijks leven van de ouderen te verrijken. Echter, de visie op zorg is geëvolueerd naar een meer inclusieve en holistische aanpak, waarbij 'iedereen' binnen de zorginstelling wordt gezien als een woon-leefbegeleider.
Deze verschuiving benadrukt het belang van een gemeenschappelijke inzet voor het creëren van een warme, stimulerende en veilige leefomgeving voor de ouderen. Het gaat hierbij niet alleen om de professionele zorgverleners, maar ook om administratief personeel, technische diensten, vrijwilligers en zelfs de familieleden van de bewoners. Iedereen draagt bij aan het welzijn en de kwaliteit van leven van de ouderen, van het onderhouden van de tuin tot het voeren van een persoonlijk gesprek of het begeleiden van uitstapjes.
Deze geïntegreerde benadering erkent de waarde van elk individu in het ondersteunen van de sociale, emotionele en fysieke behoeften van de bewoners. Het gaat om het creëren van een levendige gemeenschap waarin ouderen zich gewaardeerd, gerespecteerd en thuis voelen.
Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?
Laat meer opvoeders (experten in het organiseren van een aangepaste woon en leefomgeving) toe in het gesubsidieerd personeelskader. Meer inzetten op het welzijn van de bewoners.
Benoem één regel die u graag zou willen afschaffen?
Administratieve vereenvoudig van het takenpakket. Zelfs in dit geautomatiseerde tijdperk besteed ik nog veel tijd aan het ingeven van cijfers en doorgeven van rapporten…
Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?
Het overwegen van een verbetering in de vergoeding voor medewerkers die invallen of beschikbaar zijn voor noodgevallen kan recht doen aan hun extra inzet. Het zou passend zijn om degenen die extra taken op zich nemen ook op een gepaste manier te waarderen.
Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.
De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.
Comments