Biografie & Motivatie
Mijn naam is Gladys Idehen, ik ben sinds april 2018 directeur van Residentie Lovenbos. Dit woonzorghuis behoort tot de woonzorggroep Apricusa. Van jongs af aan heb ik gedroomd van een carrière in de ouderenzorg. Deze passie is geworteld in de diepe en liefdevolle band die ik had met mijn oma. Tot aan haar laatste dagen had ik het voorrecht haar te verzorgen, een ervaring die mijn leven en carrièrepad onmiskenbaar heeft vormgegeven.
Het vult mijn hart met vreugde wanneer ik een glimlach kan toveren op het gezicht van een andere persoon, een klein gebaar dat hun dag – en de mijne – zoveel rijker maakt. Als directeur van een woonzorgcentrum geniet ik enorm van de dynamiek die elke dag met zich meebrengt. Geen dag is hetzelfde: de ene keer ben ik bezig met personeelszaken, de andere keer verdiep ik me in het beleid en de visie van het huis.
Hoewel mijn rol me niet dagelijks op de werkvloer brengt, blijf ik nauw betrokken bij de zorg zelf. Het kan gaan om het geven van advies over complexe wondzorg tot het overnemen van de verzorging (eerder uitzonderlijk maar niet gezien mijn specialisatie in wondzorg en stoma niet ongewoon). Deze directe betrokkenheid houdt mijn werk boeiend en zinvol, en versterkt mijn verbinding met zowel de bewoners als het personeel.
Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector?
De belangrijkste les die ik heb opgedaan sinds ik begon in de ouderenzorg is dat, ondanks de verschillen in dagprijzen tussen verschillende zorginstellingen en zorghuizen, dit nooit een belemmering mag vormen voor het bieden van goede basiszorg.
De grootste uitdaging is het vinden en behouden van gekwalificeerd personeel dat een hart heeft voor de zorg en oprecht begaan is met onze bewoners. Daarnaast is het essentieel om ons huidige team te blijven motiveren en betrokken te houden.
Wat zijn de belangrijkste trends die u ziet in de ouderenzorgsector en hoe speelt u daar als directeur op in?
De belangrijkste trends blijft het digitaliseren van verschillende processen om efficiënter en veiliger te kunnen blijven werken. Als directeur werk ik graag mee aan innovatie. Zo werken we bijvoorbeeld sinds het voorjaar van 2023 met het Mintt valdetectie en preventie toestel. Deze valsensor is een handig hulpmiddel. Het merkt automatisch op als een bewoner valt en laat dit - zonder dat iemand op een knop hoeft te drukken - onmiddelijk weten aan de verzorgers. Zo kunnen zij snel reageren als dat nodig is. Het gebruik van deze geavanceerde technologie met gesofistikeerde bewegingssensoren, zorgt er voor dat onze bewoners veilig zijn en het is een goede steun voor onze medewerkers.
Ik vind innovatie in de zorg zeer belangrijk en een absolute meerwaarde maar het moet ook betaalbaar zijn. De meeste innovaties zijn vaak te duur en bijna onmogelijk te implementeren.
Omschrijf uw woonzorgvoorziening
Residentie Lovenbos is een moderne zorgsite met 63 woonzorgkamers, 30 kamers voor herstel en revalidatie en 29 assistentiewoningen. Levenskwaliteit, zorg op maat en open communicatie staan centraal in ons huis. Het gebouw heeft een gemeenschappelijke kern met een lobby en een dynamische en gezellige brasserie. In de brasserie is iedereen welkom, ook onze buren komen regelmatig een middagmaal nuttigen of ‘een koffie drinken ’s middags. Er worden regelmatig feesten gegeven. Er is altijd wel iets te doen.
We hebben ook een goede relatie met de scholen in de buurt. Bewoners gaan regelmatig op bezoek om voor te lezen voor de kinderen. Sommige van onze bewoners zingen actief mee met De Lievegemse Nachtegalen, het geheugenkoor van het gemeente Lievegem. Elke eerste maandag van de maand gaan ze naar dit samenzangmoment.
Het animatie team bieden ook een variatie van activiteiten aan. Dankzij onze belevenistafel kunnen ze heel creatieve aan de slag gaan. De activiteiten varieert van twee keer in de week verse soep maken met onze bewoners, op uitstap naar de bibliotheek, een virtuele museum bezoeken, bewegingsles zowel voor bewoners en het personeel elke week vrijdag, bingo spelen, enz.
We doen ons best om onze medewerkers te waarderen en ook te verwennen We vieren graag uitbundig de themadagen. Onlangs hebben we voor internationale vrouwendag, pannenkoeken en wafels 'à volonté' gebakken voor iedereen van het team.
Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil naar de bewoners toe?
We zijn een hecht en familiaal team. Zo hebben we koppels die bij ons werken, moeder en dochter, zus en broer. Dit zorgt voor een leuke sfeer wat uiteraard doorstraalt naar onze bewoners. Onze familie nemen we ook mee in ons verhaal. Ze worden betrokken in heel veel activiteiten binnen ons huis.
Ik ben bijzonder trots op de vloeiende doorstroom van bewoners binnen onze zorgcampus. Wanneer een bewoner in een assistentiewoning het moeilijk vindt om zelfstandig te blijven wonen, bieden we een naadloze overgang naar onze herstel- of revalidatiekamers. Als terugkeren naar de assistentiewoning geen optie meer is, kunnen zij gemakkelijk doorstromen naar een permanente kamer in ons woonzorgcentrum.
Deze flexibiliteit in woontypes, zonder dat onze bewoners hun vertrouwde omgeving hoeven te verlaten, zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht hun specifieke situatie, zich continu thuis voelt bij ons. Dit systeem van zorgcontinuïteit is iets waar we echt waarde aan hechten en wat ons woonzorgcentrum uniek maakt.
Welke ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?
Onze sector heeft nood aan zorgpersoneel. De verschillende lopende project om werknemers uit andere sectoren te kans te geven om voor de zorg te kiezen, en een betaald opleidingstraject te volgen, maakt mij blij. Ik denk aan Project 600, Zij-instroomprogramma's, IBO, HBO5 Verpleegkunde en ook de verkorte trajecten voor verpleegkunde. Deze programma's spelen een belangrijke rol in het aanpakken van de personeelstekorten in de zorgsector en bieden mooie kansen voor wie een carrière in de zorg ambieert.
Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?
Het misbruik maken van het zelfstandige statuut. Ik heb veel begrip en respect voor de personen die hiervoor kiezen omwille van flexibele en/of persoonlijke redenen. Maar sommige kiezen ervoor puur omwille van de financiële voordelen. Als werkgever blijft dit een duur kostenplaatje.
Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?
Het vereenvoudigen van onze administratieve takkenpakket. Rapporteren blijft belangrijk voor de traceerbaarheid.
Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?
Onze medewerkers zetten hun dag dagelijks in voor onze bewoners. Extra voordelen aanbieden binnen het loonspakket is volgens mij een leuke extra om hun te bedanken voor hun inzet.
Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.
De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.
Comments