top of page
Search

Zorgonderneming van de week: Residentie Lindenhof in Kapellen



Biografie

Mijn naam is Griet Schoutteten, ik werk sinds november 2019 als directeur van residentie Lindenhof in Kapellen. Residentie Lindenhof is een groep van assistentiewoningen.


Wat was de motivatie om in de ouderenzorgsector te gaan werken? Wat vindt u het leukste in uw werk?

Ik begon mijn carrière als leerkracht lichamelijke opvoeding. Ik heb heel lang jobs gehad in de lijn van mijn diploma. Daarna oefende ik verschillende leidinggevende functies uit op de sportdienst van de provincie Antwerpen. In 2016 besloot ik een nieuwe uitdaging aan te gaan en maakte ik de overstap naar een lokaal bestuur. Maar toen ik daar door een herstructurering werd ontslagen, stond ik op een kruispunt. Dankzij de begeleiding van een jobcoach kon ik mijn talenten en passies opnieuw ontdekken en met de hulp van een loopbaanbegeleider vond ik functies die écht bij mij pasten.


Directeur van een organisatie voor ouderen was één van die rollen die direct mijn interesse wekte. Dus toen ik de kans kreeg om directeur te worden van Residentie Lindenhof bij Armonea, heb ik die met beide handen aangegrepen. Zoals een oud-collega aan het onthaal ooit zei: 'Op een dag vind je de job van je leven.' En wanneer dat moment aanbreekt, heb je alleen maar spijt dat je die niet eerder hebt gevonden.


Het mooiste aan mijn rol als directeur? Dat zijn zonder twijfel de warme contacten met onze bewoners en de oprechte dankbaarheid die je van hen krijgt voor alles wat je doet, groot en klein.


Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector? Ik waagde een sprong in het diepe door van opeenvolgende jobs bij de overheid te gaan werken als directeur van een erkende groep van assistentiewoningen. Het werken in de ouderenzorg was nieuw voor mij en dus een enorme uitdaging en grote leerschool. Covid gooide er na enkele maanden in die nieuwe job nog een uitdaging van formaat bovenop.


Het heeft mijn enthousiasme niet getemperd en de manier waarop we covid hebben aangepakt en doorstaan, maakte me nog trotser op ons team. We hebben geluk gehad doordat we grotendeels gespaard bleven van uitbraken, maar de richtlijnen en uitdagingen vroegen om een sterk, hecht team. Gelukkig stonden we samen stevig in onze schoenen.

Wat zijn de belangrijkste trends die u ziet in de ouderenzorgsector en hoe speelt u daar als directeur op in? De huidige 70- of 80-plusser droomt volgens mij van een maatschappij die zich anders organiseert naar ouderen. Een maatschappij die hen niet betuttelt maar hen als individu blijft erkennen en respecteren. Binnen onze groep van assistentiewoningen hecht ik daar heel veel belang aan.


Een bewoner kan zelf aangeven welke zorg hij/zij nodig heeft en van welke diensten hij gebruik wil maken of niet. Het appartement van elke bewoner is zijn ‘(t)huis’ en daar moeten wij als bezoeker respect voor hebben. Bij veel bewoners betekent dat bijvoorbeeld dat je wacht tot de bewoner komt open doen een keer je hebt aangebeld en je niet telkens onaangekondigd binnenvalt.


Onze residenten hechten veel waarde aan inspraak in hoe bepaalde zaken in de residentie worden georganiseerd. Waar mogelijk proberen we hun suggesties mee te nemen, al vraagt dat soms wat extra overleg met collega’s.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening

Residentie Lindenhof is een groep van assistentiewoningen in een groene wijk in Kapellen en vlakbij het centrum. Onze grote tuin met terras en het gezellig salon zijn een ideale ontmoetingsplek voor bewoners en familieleden. Naast de wekelijks terugkerende turnlessen, sjoelbaksessies en andere organiseren we ook een heel palet andere activiteiten. Een fuif, bingo, een kwis, een barbecue, … dankzij onze vrijwilligers slagen we erin om telkens weer leuke dingen op de agenda te zetten.


Tijdens onze jaarlijkse kerstmarkt is het een drukte van jewelste en dan komen ook vele buren en andere inwoners van Kapellen een kijkje nemen.



Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg/ ondersteuning naar de bewoners toe? We onderscheiden ons van andere assistentiewoningen door de vele diensten die we aanbieden. We hebben een eigen keuken waar elke dag vers gekookt wordt, een onthaal waar een bewoner elke dag terecht kan met vragen, bedenkingen of om even zijn hart te luchten en last but not least hebben we onze eigen thuisverpleegkundige dienst Armonea@home die de klok rond in de residentie werkt.


De feedback van familieleden dat ze hun mama of papa bij ons terug zien openbloeien en bewoners zelf die aangeven dat ze zich bij ons thuis voelen en echt gelukkig zijn, doet heel veel deugd en raakt ons diep. Het bevestigt onze persoonlijke aanpak en ons streven om iedereen in onze residentie een nieuwe thuis te bezorgen.


En op welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Het is fijn om te merken dat meer en meer huizen voor ouderen kiezen voor die persoonlijkere aanpak en een thuisgevoel willen creëren door bewoners te laten deel uitmaken van een kleinere groep mensen. Dat schept kansen om bewoners een groter gevoel van vrijheid te geven, iets waarvan ik elke dag hoor dat dit belangrijk is voor een oudere die de overstap overweegt naar een andere leefsituatie.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

De negatieve en ongenuanceerde berichtgeving in de pers maakt me telkens weer kwaad. Het zorgt ervoor dat mensen een negatief beeld van ons hebben terwijl er zo veel goeie dingen gebeuren in onze huizen en medewerkers elke dag het beste van zichzelf geven. Mochten alle leuke dingen even veel onder de loep liggen als de negatieve zaken, het beeld van de ouderenzorg zou een stuk rooskleuriger zijn.


Wat zou u willen veranderen om de ouderenzorg te verbeteren?

Vraag de huidige generatie 60- en 70-plussers hoe zij hun oude dag voor zich zien en zet hun ideeën om in actie. Het beleid wordt te vaak vanuit een ivoren toren gemaakt, zonder de stem van de ouderen van morgen. Maar juist zij zijn degenen die binnenkort in onze woonzorghuizen en andere residentiele woonvormen zullen wonen. Het is tijd voor een frisse wind in de ouderenzorg – en die begint bij hun stem.


Hoe belangrijk is het om als woonzorgcentrum te innoveren en nieuwe zorgconcepten te introduceren? Als we willen inspelen op de golf van ouderen die er aankomt, is kiezen voor innovatie geen optie maar een absolute must. Zonder innoverende concepten en infrastructuur zullen we het simpelweg niet redden. Daarnaast is de oudere van morgen (en daarbij denk ik ook aan mezelf 😉 ) best veeleisend en terecht. Kritisch nadenken over de toekomst is dus zeker aan de orde.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers? Ik zou mijn co-care collega’s graag wat meer verlof geven en aan iedereen een iets comfortabelere infrastructuur om in te werken.


 

Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

100 views0 comments

コメント


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page