top of page
Search

Zorgonderneming van de week: Prinsenhof in Brugge



Biografie & Motivatie

Mijn naam is Matthias Firlefyn, ik ben in augustus 2018 gestart als adjunct-directie in WZC Prinsenhof en sinds september dit jaar heb ik de functie van directeur opgenomen. Prinsenhof behoort tot de woonzorggroep van emeis.


Als verpleegkundige raakte ik geïnteresseerd in de werking van zorginstellingen. Dit motiveerde me om een functie te zoeken waarin ik meer kon leren en actief kon bijdragen. Bij Prinsenhof kreeg ik de kans om te starten als adjunct-directeur. Binnen emeis heb ik me verder kunnen ontwikkelen en dromen van een volgende stap. In september 2023 zette ik die stap en werd directeur van mijn eigen residentie.


Het leukste aan de job is de verscheidenheid van petten die wij als directie dragen. We overzien alle departementen van onze residentie, zijn bezig met financiering, personeelszaken en springen bij waar nodig. We krijgen het vertrouwen van onze bewoners om voor hen te zorgen, samen met hen liefde en leed te delen en een nieuwe (t)huis te mogen zijn. En als kers op de taart, wanneer je dit mag doen met een geweldig team, ga je elke dag met plezier naar je werk!


Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector? De grootste uitdaging is een uitdaging die alom aanwezig is en ook continu aanhoudt namelijk het vinden van nieuwe collega’s. Prinsenhof is een jonge, groeiende residentie dus zoeken wij constant naar nieuw talent. En terwijl je zoekt naar de volgende handen om het team te vervoegen komt de uitdaging om met het team de kwaliteit te behouden zodat onze bewoners kunnen blijven genieten van de goede zorgen, lekkere maaltijden, propere ruimtes, … enz. Alles begint bij onze medewerkers: zij zijn de sleutel tot het bieden en garanderen van goede zorg.

Wat zijn de belangrijkste trends die u ziet in de ouderenzorgsector en hoe speelt u daar als directeur op in? Onze bewoners vormen een steeds veranderende en dynamische groep. Zowel in het woonzorgcentrum als in onze assistentiewoningen verwelkomen we een jongere, actievere generatie. Steeds vaker zien we bewoners die digitaal vaardig zijn, mobiel willen blijven en zelfs regelmatig met het vliegtuig op vakantie gaan. Het is een plezier om samen reisplannen door te nemen, fietsbanden op te pompen of te helpen met het sturen van een Facebookbericht naar een oude vriend.


Ook de interesses van onze bewoners evolueren, wat ons inspireert om nieuwe mogelijkheden te verkennen en uit te werken, volledig afgestemd op hun wensen en behoeften.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening

Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik de grote inkomhal van de residentie binnenwandelde. Het voelde alsof ik een hotel binnenstapte in plaats van een woonzorgcentrum. De stijlvolle salons en vleugelpiano versterken dit gevoel helemaal.


Dit hotelgevoel trekken we door naar de warm ingerichte kamers, die dankzij grote raampartijen uitkijken op het omliggende groen. Dit omvat zowel het sportcomplex als de prachtige tuin met parkbos en vijver. Ook de bewoners van de assistentiewoningen, die zich in hetzelfde gebouw bevinden, profiteren van de groene omgeving. Ze wonen in mooie, lichtrijke flats en delen dezelfde sfeervolle gemeenschappelijke ruimtes.


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg/ ondersteuning naar de bewoners toe?

In onze open keuken, die uitkijkt op het restaurant, kunnen bewoners dagelijks zien hoe ons keukenteam verse maaltijden bereidt. De bediening door zaalmedewerkers versterkt de volledige restaurantervaring. Wij hechten veel waarde aan gezond en evenwichtig eten, daarom wordt elk gerecht – van ontbijt tot diner – ter plaatse en met de grootste zorg vers bereid. Onze kok houdt rekening met ieders persoonlijke wensen en behoeften binnen de seizoen -producten. Of het nu gaat om proteïnerijke maaltijden, extra vochthoudende gerechten of kleurrijke creaties. Familie en vrienden zijn ook steeds welkom om gezellig mee te eten. 



Daarnaast genieten onze bewoners van een dagelijks animatieprogramma, waarbij de voormiddagen in het teken staan van beweging. In de namiddag organiseren we genietmomenten, regelmatig aangevuld met huiskamerconcerten en kunstexposities.


Het draait om comfortabel én veilig te wonen in een aangename omgeving. Daarom hebben we onze residentie niet alleen gezellig, maar ook veilig ingericht door ergonomische aanpassingen. Van relaxen in de loungebar tot een bezoek aan het kapsalon of de pedicure: genieten is de boodschap.


En op welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Ik mocht enige tijd terug de documentaire “Human Forever” gaan bekijken, ik zag enkele dagen geleden een zorgverlener samen met een bewoner op een aangepaste fiets rijden in de zon, ik las het artikel over de upperdare party in een woonzorgcentrum en nog zoveel meer…


Al deze momenten laten keer op keer zien hoe veel warmte er in onze sector aanwezig is. Wat me extra blij maakt, is dat ik deze positieve verhalen steeds vaker terugzie in het straatbeeld en ook op sociale media. We mogen trots zijn op wat we elke dag doen, en dat mogen we gerust met de wereld delen.


Wat zou u willen veranderen om de ouderenzorg te verbeteren?

Blijf innoveren en out of the box denken en toon dit aan de buitenwereld. Samen kunnen wij het vertekend beeld ombuigen en het imago van de ouderenzorg opkrikken.


Hoe belangrijk is het om als woonzorgcentrum te innoveren en nieuwe zorgconcepten te introduceren? Ik denk dat innoveren en het vernieuwen van zorgconcepten een vanzelfsprekend gegeven is. Enkel vind ik het belangrijk om hierin de nodige tijd te nemen. Iedereen moet mee kunnen in de innovatie. Ook moet innovatie niet steeds groots zijn. Soms zijn het de kleine innovaties die de grootste impact hebben.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers? Ik zou mijn team dat beetje meer tijd willen geven. Een beetje meer tijd om nog iets langer te luisteren naar de bewoner. Een beetje meer tijd om te luisteren naar elkaar. Een beetje meer tijd om samen te lachen. Een beetje meer tijd om uit te blazen.


Wilt u als afsluit nog iets delen met uw team en/of deze ouderenzorg community? 

Wat ik vooral wil zeggen is: een oprechte dankjewel voor jullie dagelijkse inzet voor de mensen die op jullie rekenen! Jullie zorg is van onschatbare waarde en het mag nooit als vanzelfsprekend worden gezien. Het werk dat jullie elke dag verrichten is kolossaal en verdient alle lof en waardering.


We mogen trots zijn op wat we elke dag doen, en dat mogen we gerust met de wereld delen.


 

Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

54 views0 comments

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page