top of page
Search

Zorgonderneming van de week: BoCasa in Heusden-Zolder



Biografie & Motivatie

Mijn naam is Toon Linsen, ik ben in april 2023 gestart als directeur in WZC BoCasa, dat behoort tot de woonzorggroep Vulpia.


Ik heb in het verleden een bewuste keuze gemaakt om in de ouderenzorg aan de slag te gaan. Mijn carrière begon echter als verpleegkundige in het ziekenhuis in Hasselt, op de dienst orthopedie. Ook daar kwam ik vaak in contact met ouderen die gevallen of ziek waren. Na drie jaar ziekenhuis ben ik begonnen als hoofdverpleegkundige in een Hasselts woonzorgcentrum. Sindsdien heb ik de ouderenzorg niet meer verlaten en heb ik die ook heel erg zien evalueren.

Als directeur van het woonzorgcentrum kom je in contact met en ben je verantwoordelijk voor alle disciplines die werkzaam zijn in het woonzorgcentrum. De verscheidenheid aan mensen, taken en invullingen boeit mij en houdt mij nog steeds alert!



Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector? De grootste les die ik heb geleerd is dat het heel moeilijk is om de ouderenzorg in een positief daglicht te stellen. We zien zo goed als nooit positieve berichten verschijnen in de media, maar de negatieve berichten worden steeds erg uitvergroot. Daarnaast is de assertiviteit van familieleden, maar ook van de bewoners zelf, soms ook erg groot, wat zorgt voor extra druk. Het is belangrijk om een open communicatie te hanteren zonder loze beloftes.

Wat zijn de belangrijkste trends die u ziet in de ouderenzorgsector en hoe speelt u daar als directeur op in? De belangrijkste trend binnen de ouderenzorg is het beeld dat geschetst wordt in de media. De negativiteit overheerst en dat mag uiteraard niet de bedoeling zijn. We proberen dan ook een positieve mood te houden binnen BoCasa met veel leuke activiteiten, uitstappen, vriendelijke zorg en net dat tikkeltje meer!



Omschrijf uw woonzorgvoorziening

Onze woonzorgvoorziening heeft een erkenning voor 95 bedden en 54 assistentiewoningen. Onze voorziening situeert zich in Bolderberg, een deelgemeente van Heusden-Zolder. We liggen dan ook op een boogscheut van het racecircuit en de nieuwe velodroom, compleet in het groen met prachtige wandelgebieden in de omgeving. Je vindt hier nog echt de rust van de mooie Limburgse natuur.


Binnen Bolderberg zijn we dan ook redelijk gekend. We proberen de buurt naar ons huis te trekken, maar anderzijds merken we dat de buurt ons ook beter en beter vindt. Als woonzorgvoorziening organiseren we een jaarlijkse markt waar we marktkramers uitnodigen maar waar we ook een stand hebben van onze assistentiewoningen. Zij verkopen zelf gemaakte kersenpitkussentjes. Met de opbrengst kopen zij dan de materialen aan om nieuwe dingen te maken.


Daarnaast zijn we goed betrokken bij de school aan de overkant van de straat. De generale repetitie van het schoolfeest is elk jaar exclusief voorbehouden voor onze bewoners! Met carnaval dansen de kinderen door de gangen en regelmatig komen ze ook eens op bezoek! In het parochiezaaltje iets verderop zijn vaak kampen. De monitoren komen ook vaak de bewoners uitnodigen om de resultaten van de kampen (bv. dans, musical) te komen bekijken!


Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg/ ondersteuning naar de bewoners toe?

Onze huiselijke sfeer en benadering van de bewoners maakt echt het verschil voor de bewoners. Zij verblijven hier, wonen hier, leven hier. Het is aan ons als medewerkers om dit voor hen zo aangenaam mogelijk te maken.

BoCasa was al enkele jaren vragende partij om een afgesloten tuin te maken. Onze bewoners met dementie hebben momenteel geen plaats om op een veilige manier buiten te komen. In het voorjaar van 2024 werd deze tuin gerealiseerd. Een prachtig staaltje samenwerking waar we echt wel trots op zijn! In de komende jaren wordt de tuin nog verder aangevuld tot een sensorische tuin voor onze bewoners met dementie.




En op welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Naast het feit dat de bewoners op steeds latere leeftijd naar het woonzorgcentrum komen denk ik dat we de zorgkwaliteit de laatste jaren erg hebben verbeterd. We zetten immers niet enkel in op zorg, maar ook op beleving, een punt dat ook bij ons heel centraal staat. De bewoner leeft niet van maaltijd tot maaltijd maar wil wel de hele dag bezig zijn.



Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Ondanks de negatieve berichtgevingen in de media heb ik het gevoel dat er op vlak van financiering van het personeel weinig beweegt in Vlaanderen. Er zijn echt wel te weinig handen gefinancierd om de steeds zwaarder wordende zorg te kunnen uitvoeren. Het is alsof iedereen dat beseft behalve de personen die dit moeten beseffen. Als we op deze manier verder gaan stevenen we af op een nog grotere discrepantie tussen zorgvraag en -aanbod.


Wat zou u willen veranderen om de ouderenzorg te verbeteren?

Financier meer handen aan het bed en denk hierbij ook aan andere profielen die mogelijk mee kunnen instaan voor het belevingsaspect. Een opvoeder of leerkracht die graag een andere functie wil, zou hiervoor bijvoorbeeld in aanmerking kunnen komen. Hij/zij kan zeker ook zorgen voor het belevingsaspect en de zorgverleners zouden zich terug kunnen bezighouden met hun kerntaak: zorg verlenen.


Hoe belangrijk is het om als woonzorgcentrum te innoveren en nieuwe zorgconcepten te introduceren? Als woonzorgvoorziening moet je steeds proberen mee te gaan met de tijd. Ik ben een groot voorstander van digitale vooruitgang. In de ziekenhuizen is dat al veel feller ingeburgerd dan in de woonzorgcentra. De medicatie uitdelen met een laptop/tablet om alles nog veiliger te laten verlopen, de zorgen onmiddellijk op een laptop/tablet kunnen aftekenen,… het zou de zorg zoveel makkelijker en veiliger kunnen maken! Uiteraard vergt dit financiële inspanningen, maar ook op dat vlak denk ik dat er vanuit de overheid meer kan gedaan worden.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Het zou voor medewerkers stimulerend zijn om een extra vergoeding te krijgen indien ze zorgen voor de continuïteit op de afdeling (bijvoorbeeld extra vergoeding indien ze opkomen bij een zieke collega, ...) Al is dat natuurlijk een zware financiële inspanning.

Kleine dingen zijn soms belangrijker dan het geld. Af en toe een schouderklop, een bedankje, een ijsje bij warm weer… Al deze kleine dingen kunnen zeker ook een verschil maken en dat proberen we bij BoCasa ook in de praktijk te brengen!


Wilt u als afsluit nog iets delen met uw team en/of deze ouderenzorg community? 

Als we met z’n allen een positief beeld proberen te schetsen van de ouderenzorg komt het ooit wel goed! Het is een prachtige sector met heel veel te realiseren dingen! Niet opgeven!


 

Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

37 views0 comments

Comentarios


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page