top of page
Search
emiliewillems6

Zorgonderneming van de week: Sint-Vincentius in Leuven



Biografie & Motivatie

Mijn naam is Christoph Tesseur, ik ben in november 2023 gestart als directeur in woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Leuven, dat behoort tot de woonzorggroep Emeis.


Na tien jaar met veel passie te hebben gewerkt in de begeleiding van mensen met een handicap, kwam ik een vacature tegen voor adjunct-directeur van een woonzorgcentrum. Dit werd mijn eerste, ontzettend positieve kennismaking binnen ouderenzorg. In dat ene jaar hebben mijn collega’s en ik bergen verzet, en hebben we alles weer op de rails gekregen.


Daarna kreeg ik de kans om die ervaring opnieuw te gebruiken, dit keer als directeur bij Sint-Vincentius. De prachtige locatie sprak me meteen aan, en ik was direct verkocht. Wat ik het leukste vind aan het directeurschap? Het bepalen van de krijtlijnen en mijn eigen stempel kunnen drukken op een site. Het is een geweldige brugfunctie tussen het hoofdkantoor en de site zelf!


Wat is de grootste les die u heeft geleerd sinds u begonnen bent met werken in de ouderenzorgsector? Of wat was de grootste uitdaging die u bent tegengekomen als directeur van een woonzorgcentrum en hoe heeft u deze overwonnen?

De grootste uitdaging tot nu toe was zonder twijfel de volledige reorganisatie van Sint-Vincentius én het vinden van de juiste mensen voor de juiste functies. Toen ik in 2023 begon, draaide de motor niet zo soepel, ook al hadden we alles in huis. Het was alsof de kaarten verkeerd waren geschud, en ik moest het hele spel opnieuw verdelen.


Een van de grootste klussen was het aanwerven van vast zorgpersoneel en het geleidelijk afbouwen van de interim-medewerkers. Dat was geen makkelijke opgave, maar het is ons uiteindelijk wel grotendeels gelukt.


Op 11 september 2024 is ons huis officieel van de lijst voor "verhoogd toezicht" gehaald, wat een enorme erkenning is dat we op de goede weg zitten. Nu is het alleen hopen dat die oude stempel ons niet blijft achtervolgen.


Wat zijn de belangrijkste trends die u ziet in de ouderenzorgsector en hoe speelt u daar als directeur op in? 

Het publiek is tegenwoordig kritischer en heeft hogere verwachtingen, en dat is volkomen terecht. Wat mensen het meest nodig hebben, is transparante communicatie en het gevoel dat we er echt voor hen zijn. Daarom probeer ik zoveel mogelijk op de werkvloer aanwezig te zijn, dicht bij de bewoners. Ze voelen dat, en dat schept vertrouwen.


Ik vind het ook vreselijk als ze me "meneer directeur" noemen. Dan zeg ik altijd lachend: "Noem me maar gewoon Christoph." Die persoonlijke band is voor mij ontzettend belangrijk, zowel met bewoners als met mijn medewerkers.


Ook naar het personeel toe ben ik heel betrokken. Ze weten dat ik niet vastzit aan mijn bureau, en dat ik niet schroom om de handen uit de mouwen te steken. Ik help liever zelf een paar uur extra, zodat zij niet te veel belast worden. Dat maakt het samenwerken zoveel fijner en persoonlijker.

 

Omschrijf uw woonzorgvoorziening

Sint-Vincentius is een modern woonzorgcentrum in het bruisende Leuven. Het huis is mooi ingebed in de wijk. Er is een verbondenheid met het buurtcomité van de Brabaçonnestraat. We hebben onze prachtige tuin opengesteld voor de buurt waar heel warme en fijne reacties op komen. We gaan regelmatig op uitstap naar de markt of maken wandeling in de parktuin.


Dit najaar willen we graag een buurtrommelmarkt organiseren in onze tuin, plus ook het erfgoedproject "Hoor de klokken luiden." Ons woonzorgcentrum is namelijk gebouwd rond een voormalige kerk, die nu dienstdoet als ons restaurant. Bij eerdere renovaties is de klokkentoren niet meegenomen, maar daar komt nu verandering in!


Straks zijn we één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar de klokken nog met de hand geluid kunnen worden. Het buurtcomité neemt deze mooie taak op zich. Leuk om te weten: de klokken werden ooit gemaakt door een vroegere bewoner uit de straat.

 

Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg/ ondersteuning naar de bewoners toe? Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

Onze bewoners worden actief aangemoedigd om deel te nemen aan activiteiten, en we stimuleren ook zelfzorg. Dit is cruciaal voor hun gevoel van eigenwaarde en hun levenskwaliteit. Met Emeis zetten we sterk in op het gebruik van BelRAI. In ons woonzorgcentrum is iedereen al volgens dit systeem ingeschaald. We gebruiken BelRAI dan ook in onze multidisciplinaire teams, waarbij we steeds vertrekken van wat de bewoner zelf kan en kijken waar we hen extra ondersteuning kunnen bieden.


Daarnaast besteden we veel aandacht aan voeding. We hebben een verfijnde keuken, waar alle maaltijden ter plaatse worden bereid. Onze menu's zijn gevarieerd, en we bieden een uitgebreide vervangingskaart. Mijn drie koks en hun team geven elke dag het beste van zichzelf, en dat proef je!


Waar ik het meest trots op ben, is het herwonnen teamgevoel in Sint-Vincentius. Toen ik in november 2023 begon, was er weinig sprake van samenwerking en saamhorigheid. Hoewel de locatie prachtig was, leek de ziel van het huis ietwat zoek. Dat is nu helemaal anders, en dat merken niet alleen wij, maar ook de bewoners. Iedereen is enthousiast en fier om deel uit te maken van Sint-Vincentius. Je voelt het al wanneer je de inkomhal binnenstapt: er hangt een warme, gezellige sfeer die iedereen meteen verwelkomt.



Welke gebeurtenis en/of ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij?

Er wordt nu veel gekeken naar het Zweeds model van ouderenzorg, gericht op inclusiviteit, kwaliteit en de betrokkenheid van de ouderen zelf, wat bijdraagt aan een hoger welzijn en een betere levenskwaliteit voor senioren. Een zeer mooi model van inclusie, wat van mijn part direct mag starten bij ons in België.


Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Wat we nodig hebben, is toestemming voor flexiwerk in de zorg, zoals voor zorgkundigen en verpleegkundigen. Dit zou volgens mij een oplossing bieden voor de vele mensen die ervoor kiezen om freelance te werken.


Ik begrijp hun keuze: als je jong bent, wil je graag die extra inkomsten. Laten we ervoor zorgen dat we een beter kader creëren voor deze situatie. Zelf heb ik ook acht jaar een flexi-job gehad, maar dan in de horeca. Jonge mensen hebben die extra inkomsten echt nodig. We moeten ervoor zorgen dat onze talenten deze mogelijkheden bij ons kunnen benutten.

 

Hoe belangrijk is het om als woonzorgcentrum te innoveren en nieuwe zorgconcepten te introduceren?

Ik heb het eerder al aangegeven, maar ik ben echt fan van het Zweedse en het Deense model van ouderenzorg. Het Deense model richt zich vooral op het bieden van hoogwaardige, flexibele zorg die de zelfstandigheid van ouderen bevordert, met een sterke betrokkenheid van de gemeenschap.



Ik denk dat het voor België een goed idee zou zijn om zorg te groeperen. Stel je voor: ouderenzorg, zorg voor mensen met een beperking en een lagere school allemaal op dezelfde locatie. Dit zou zorgen voor een grotere werking en meer afwisseling voor het personeel, omdat ze in verschillende disciplines kunnen werken. Dit brengt niet alleen variatie, maar ook een fijne dynamiek, waarbij alle doelgroepen elkaar kunnen ondersteunen.


Daarnaast zouden mensen wellicht bewuster kiezen om hun woning iets eerder te verlaten en in een serviceflat te gaan wonen, zodat ze actief kunnen deelnemen aan de zorg.

 

Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik ben oprecht trots op het team dat nu in Sint-Vincentius werkt. Ze mogen ook trots zijn op zichzelf! Het zijn echt geweldige mensen die elke dag met een glimlach bergen werk verzetten en zorgdragen voor anderen.


Ik zou graag voor een versimpeling van het administratief gebeuren willen streven. Zodat de medewerkers terug tijd kunnen maken voor de bewoners. De bewoners vragen ook die “meer tijd”. Verder zou ik graag een grote teamdag willen organiseren voor de hele ploeg. Dat hebben ze zeker verdient.


Wilt u graag iets delen met onze community?  

Het is belangrijk dat we ons voortdurend blijven heruitvinden. Waarom zouden mensen voor ons huis kiezen in plaats van een ander woonzorgcentrum? Het is cruciaal dat we onszelf niet voorbijlopen en dat ons team mee kan in deze veranderingen. Innoveren en nieuwe tools toepassen is alleen mogelijk als iedereen betrokken is en zich kan aanpassen.


In de ouderenzorg draait alles om samenwerking, betrokkenheid en de wil om te blijven groeien. Daar moeten we steeds op blijven inzetten.

 

Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

94 views0 comments

Commentaires


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page