Het Nieuwsblad publiceerde vrijdagochtend (16/09/2022) een artikel over de vraag van Vlozo aan minister Hilde Crevits om extra financiële steun voor de komende winter. Gedelegeerd bestuurder Johan Staes wijst erop dat er 60 miljoen euro nodig is om de komende zes maanden de sterk gestegen energiekosten op te vangen. De overheid onderzoekt ook of de temperatuur in de woonzorgcentra lager zou kunnen dan de 22 graden die de erkenningsnorm voorziet. Johan Staes wijst op het belang van een voldoende hoge temperatuur in onze woonzorgcentra. Naar 19 graden gaan lijkt niet verantwoord voor onze kwetsbare bewoners.
Het volledige artikel van Tom Le Bacq kan u ook rechtsreeks lezen op de website van 'Het Nieuwsblad' via deze link.
Vlozo heeft voor de woonzorgcentra aan minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) om 60 miljoen euro gevraagd om de wintermaanden door te komen. “De energiekosten zijn geëxplodeerd", zegt Johan Staes van Vlozo. Als mogelijke besparingsmaatregel wordt onderzocht of de thermostaat geen graadje lager kan.
58,4 miljoen euro: dat bedrag is nodig om alle Vlaamse woonzorgcentra, assistentiewoningen en de centra voor dagopvang door de koude winter te helpen loodsen. Dat heeft Vlozo berekend, de koepel van commerciële woonzorgcentra. De sector heeft daarover een overleg gehad met Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).
“De elektriciteitsfactuur voor een woonzorgcentrum met 100 kamers lag vorig jaar in juli op zo’n 2.500 euro, dit jaar in juli was dat 7.670 euro”, zegt Johan Staes. “Ook voor gas is dat van 2.500 euro in december 2020 naar meer dan 7.500 euro gegaan in december 2021. Onhoudbaar.”
Medisch verantwoord Die 58,4 miljoen euro is een toelage om de laatste drie maanden van dit jaar en de eerste drie maanden van 2023 door te komen, zegt Johan Staes. Opmerkelijk: er wordt ook bekeken of de thermostaat niet een graadje lager kan deze winter. “In de Vlaamse erkenningsnormen staat nu dat het minimaal 22 graden moet zijn in de kamers”, zegt Staes. Er zal nu onderzocht worden of en hoeveel die temperatuur verlaagd zou kunnen worden, om te besparen. Johan Staes heeft zijn bedenkingen. “Je kan niet zomaar naar pakweg 19 graden gaan. We zitten met kwetsbare bewoners.”
Of het effectief tot een temperatuurverlaging komt, wil Crevits niet bevestigen. “Er liggen tal van pistes op tafel.”
コメント