top of page
Search
info1664637

Zorgonderneming van de week: WZC Triamant uit Haspengouw

Updated: Jan 10, 2023



U bent?

Ik ben Maartje Wils, nu twee jaar directeur van WZC Triamant Haspengouw nadat ik drie jaar verantwoordelijke bewonerszorg was.


Hoe voelt u zich vandaag en waarom?

Vooral strijdbaar na de voorbije periode.


Waarom werkt u in de ouderenzorg?

Ik startte mijn carrière als verpleegkundige aan de VUB op oncologie, maar na twee jaar zette ik de stap naar ouderenzorg om er na bijna 20 jaar nu nog steeds met hart en ziel te werken. Als verpleegkundige is er geen boeiender vak domein te vinden, je moet van alle markten thuis zijn en leert elke dag bij. Ouderen zijn ons intellectueel en sociaal kapitaal, zij dragen de wijsheid uit het verleden en de inzichten voor de toekomst met zich mee en zouden in onze maatschappij veel meer de plek moeten krijgen die ze verdienen.

Ouderen zijn ons intellectueel en sociaal kapitaal, zij dragen de wijsheid uit het verleden en de inzichten voor de toekomst met zich mee.

Hoe lang werkt u al in/voor uw woonzorgvoorziening?

Vijf jaar, eerst als verantwoordelijke bewonerszorg en later als directeur van het woonzorgcentrum. Twee maanden nadat ik deze functie overnam barstte de Covidcrisis los en bevonden we ons, in onze regio Sint-Truiden, in het oog van de storm. Ik had het me op dat moment zeker anders voorgesteld.


Omschrijf uw woonzorgvoorziening? Is uw woonzorgvoorziening een afgesloten eiland of een wezenlijk onderdeel van de buurt?

Triamant Haspengouw is een “specialleke” in het Vlaamse woonzorg-landschap. In onze zelf gebouwde buurten wonen jong en oud, kerngezond en hulpbehoevend samen. We bouwen samen aan een warme buurt waar we actief werken aan een betrokken en zinvol leven voor al onze bewoners. We laten ons hiervoor inspireren door de Blue Zones, plekken op de wereld waar mensen op een gezonde en gelukkige manier erg oud worden. Blijven bewegen, gezond eten, intellectueel actief blijven en vooral verbinding behouden met de gemeenschap zijn kernwaarden in dit verhaal.


Zo bouwen we aan een warme plek waar mensen niet uit de maatschappij vallen wanneer ze ouder of zorgbehoevender zijn. Waar buren zorgen voor elkaar en waar professionele zorg op de achtergrond aanwezig is.


Wat is het favoriete gerecht van de bewoners?

Dat zullen toch steeds de frietjes op woensdag blijven


Wat is de favoriete activiteit / animatie van de bewoners?

Elke bewoner is anders en heeft zijn eigen verhaal, krachtbronnen en interesses. Dat is net waar we voor willen gaan, elke bewoner in zijn kracht zetten en verbinding tussen de bewoners creëren, zodat zij elk deel blijven uitmaken van onze gemeenschap. En dus is er geen favoriete activiteit die voor alle bewoners past, maar ontstaan er individueel erg mooie verhalen.


Enkele van onze mannelijke bewoners verbroederen graag in onze moestuin, bewoner Louis geeft schilderles, bewoner Kris leert de oudste bewoners Skypen met hun kleinkinderen, Irene vindt steeds wel een ander goed doel om wafels voor te bakken, ooit bouwden we zelfs een strand omdat een bewoner graag nog eens naar zee wou maar dit fysiek niet meer lukte…. en zo vormen we samen een warme buurt waar iedereen zijn sterke kanten tot bloei mag brengen.



Hoe maakt uw woonzorgvoorziening het positieve verschil qua zorg / ondersteuning naar de bewoners toe?

Het WZC is geïntegreerd in onze intergenerationele Triamantbuurt, wat maakt dat zij ook volop deel blijven uitmaken van alles wat zo een warme buurt te bieden heeft. Jong en oud vinden en ondersteunen elkaar. Onze jongste bewoner is 4 maanden, onze (g)oudste heeft 102 jaren levenservaring… dat brengt heel mooie en warme momenten van ontmoeting met zich mee.


Op welke verwezenlijking binnen uw woonzorgvoorziening bent u het meest trots?

Sinds ik aan boord ben verbouwen we het WZC volop naar kleinschalig wonen. Vroeger werden de woongroepen georganiseerd per 20 bewoners, sinds enkele jaren verbouwen we stap voor stap elke ‘afdeling’ naar gezellige huiselijke woningen waar 9 bewoners samenwonen en leven. We kijken daarbij niet zozeer naar leeftijd of ziektebeeld van die bewoners om hen te ‘matchen’ maar eerder naar hun persoonlijkheid en interesses. Corona heeft ons even de weg versperd maar nu timmeren we volop verder aan dit verhaal.


Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u blij? Welke gebeurtenis/ontwikkeling binnen de ouderenzorg maakt u kwaad of triest?

Wat me zeer triest maakt is de negatieve beeldvorming die steeds weer in de pers verschijnt. Hoe kunnen jonge mensen nu voor dit beroep kiezen als ze steeds met zoveel negativiteit geconfronteerd worden? Op die manier draagt de pers rechtstreeks bij aan de personeelstekorten in onze sector en belanden we in een vicieuze cirkel.


Wat me blij maakt zijn al die mensen die heel hard vechten voor positieve beeldvorming rond ouder worden en ouderenzorg. Zij zijn met veel, maar jammer genoeg moeten ze heel erg luid roepen om een klein beetje gehoor te krijgen.

Mijn medewerkers kiezen voor een professioneel uitdagend, wetenschappelijk onderbouwd en maatschappelijk zeer relevant beroep. Die erkenning mogen ze wat vaker krijgen.

Welk idee zou u willen lanceren ter verbetering van de ouderenzorg?

Geef ouderen hun zinvolle plek in de maatschappij terug, dit zijn we hen verschuldigd en de jongere generaties hebben de levenswijsheid van de ouderen nodig. Het nieuwe woonzorgdecreet heeft aandacht voor het integreren van de woonzorgcentra in de buurt, laat dit geen dode letter zijn.


Wat zou u graag extra willen doen voor uw medewerkers?

Ik zou hen graag de respectvolle positie geven die ze verdienen in de maatschappij. In de covidcrisis werden ze vaak helden genoemd en voor mij waren, zijn en blijven ze dat ook. Ondanks alle negatieve berichtgeving bleven ze elke dag met overgave zorgen voor die glimlach op het gezicht van ‘hun’ bewoners. Maar bovenal zijn het mensen die kiezen voor een professioneel uitdagend, wetenschappelijk onderbouwd en maatschappelijk zeer relevant beroep. Die erkenning zouden ze wat vaker mogen krijgen.


Willy Sommers of The Rolling Stones?

Eén van onze fijnste activiteiten in onze Triamantbuurt is ‘plaatjes draaien’, een moment waarop elke bewoner bij een hapje en een drankje verzoeknummers mag aanvragen. Op zo’n namiddag gaan we van de 'roaring twenties' over de Vlaamse schlagers naar de 'swinging sixties' en terug. En iedereen zingt mee 😊



Wij danken de zorgondernemer voor dit interview. Wij vinden het interessant om verhalen en getuigenissen van Vlozo-leden te delen met onze community.

De antwoorden en standpunten van de geïnterviewde zijn persoonlijk. Indien u vragen en/of opmerkingen heeft over dit interview, kan u via info@vlozo.be contact opnemen.

430 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


jdenieuw.jpg
VLOZO-banner-Sodexo.jpg
bottom of page