Naar aanleiding van de berichtgeving van 29/10/2023 op VRT NWS en in de krant De Zondag over uitzendkantoren en freelanceplatformen die grote winsten maken op kap van de zorgsector is ook de discussie rond projectstaffers weer opgelaaid. We lichten het onderscheid tussen de verschillende tewerkstellingsvormen even toe en benadrukken het belang van een ondernemingscontract met zelfstandige verpleegkundigen.
Uitzendarbeid, projectstaffing en freelancers zijn drie verschillende vormen van tewerkstelling.
Bij uitzendarbeid gaan uitzendkrachten of interimmers tijdelijk aan de slag bij een onderneming. De uitzendkracht verdient hetzelfde loon als iemand die vast in dienst is bij de onderneming. Het uitzendkantoor kan wel een aantal bijkomende administratieve kosten aanrekenen.
Een projectstaffer is een medewerker van een bedrijf en wordt door dat bedrijf ter beschikking gesteld van een derde onderneming. Het bedrijf dat de projectstaffer ter beschikking stelt, sluit een “dienstverleningsovereenkomst” met de onderneming. In die overeenkomst worden een aantal afspraken gemaakt zoals de inhoud van de opdracht, de duurtijd en de vergoeding die verschuldigd is.
Freelancers zijn altijd zelfstandigen. Dit kunnen zelfstandigen in hoofd- of bijberoep zijn. Essentieel is dat een zelfstandige zelf beslist voor wie en tegen welke voorwaarde hij/zij een dienst verricht. Freelancers kunnen sinds enkele jaren gebruik maken van platformdiensten. Deze platformdiensten nemen een aantal administratieve taken uit handen van de zelfstandigen. Zo kunnen zij de zelfstandige helpen om een klantenbestand uit te bouwen of het facturatieproces vereenvoudigen.
Het is een feit dat door de krapte op de arbeidsmarkt heel wat uitzendkantoren zich plots op de markt begeven van projectstaffing en platformdiensten voor freelancers. Dat maakt het bijzonder complex om het bos door de bomen te zien.
Verhoogde waakzaamheid
Wij roepen onze leden op om bijzonder aandachtig te zijn voor de contracten of raamovereenkomsten die ze afsluiten of al hebben afgesloten. Indien een dienstverlener u voorstelt zelfstandigen “ter beschikking te stellen”, dan hebt u feitelijk te doen met een projectstaffer. De dienstverlener gaat in dat geval trouwens in de fout, want een projectstaffer is steeds een werknemer en kan nooit een zelfstandige of een freelancer zijn.
Nog tot 30 juni 2025 worden zelfstandige verpleeg- en zorgkundigen meegeteld in de berekening van de BTZ. Het is essentieel dat u in dat geval een ondernemingscontract kan voorleggen.
Tip: stel gerust de vraag aan uw interimkrachten en projectstaffers of ze ook als zelfstandige in bij- of hoofdberoep actief zijn. In voorkomend geval kan u met hen bekijken of u een ondernemingscontract kan afsluiten. De niet-afwervingsbedingen die in de gebruikelijke uitzend- en projectstaffingscontracten zijn opgenomen, komen dan te vervallen. Immers een zelfstandige beslist steeds zelf waar, met wie en onder welke voorwaarden gewerkt wordt.
"De uitzendkantoren die hier achter zitten moeten aan de stijgende vraag kunnen voldoen. Daarom gaan zij actief op zoek naar medewerkers die tewerkgesteld zijn in ziekenhuizen, woonzorgenctra, thuiszorgdiensten en andere zorgbedrijven om hen aan te trekken. De tarieven die worden aangerekend zijn twee à drie keer duurder dan de gemiddelde uurprijs in de zorg. Een problematiek die mij grote zorgen baart."
Gedelegeerd Bestuurder Johan Staes
Herbekijk het volledige VRT NWS Journaal via deze link (vanaf minuut 16'55'' over personeelstekort woonzorgcentra) - inclusief interview met directeur Hans Janssoone van woonzorgcentrum Vulpia Tombeekheyde uit Overijse.
Comments