Op 11/04/2022 verscheen in het programma Z-Nieuws (Kanaal Z) een reportage van Stijn Wuyts over de oplopende inflatie die de woonzorgcentra factuur de hoogte in jaagt. Tijdens de reportage komen Johan Staes (Vlozo) en Nils Vandenweghe (Ouderenraad) aan het woord. De volledige nieuwsuitzending kan u hier bekijken.
Op 11/04/2022 verscheen in de krant De Standaard een artikel over een stijging van de dagprijzen met 8% in de woonzorgcentra van het Zorgbedrijf Antwerpen vanaf 1 mei. Andere woonzorgcentra mogen dit ook doen en overwegen het Het volledige artikel van Veerle Beel kan u hier lezen.
Vanuit Vlozo vinden wij het belangrijk om aan te kaarten dat woonzorgcentra en assistentiewoningen niet immuun zijn voor inflatie. De stijgende prijzen voor energie, voeding, personeel, diensten zoals droogkuis en onderhoud gelden ook voor onze leden. Belangrijk, niet alle woonzorgcentra en assistentiewoningen zullen deze prijsstijging doorrekenen aan hun bewoners.
Normaliter kan een zorgvoorziening één per jaar de dagprijzen indexeren. Minister Beke heeft via omzendbrief al beslist dat uitzonderlijk een woonzorgcentrum gedurende 1 jaar de dagprijzen iedere 6 maand kan indexeren. Indexatie is niet hetzelfde is als een verhoging van de dagprijs. Een indexatie is een aanpassing rekening houdend met de reële kosten van een organisatie om de zorgkwaliteit op peil te houden.
Ouderenzorgvoorzieningen moeten hun zorgtaken op langere termijn kunnen blijven garanderen. Dit vraagt een zekere rentabiliteit van de organisatie. Idealiter zou de dagprijs mee moeten evolueren met de consumptieprijsindex. Telkens de spilindex overschreden wordt, zou de dagprijs moeten kunnen geïndexeerd worden.
Het radioprogramma 'De Ochtend' op Radio 1 startte de dag met het nieuws dat woonzorgcentra duurder worden door inflatie en dat het gemiddelde pensioen onder die prijs ligt. Herbeluister het interview met Johan Staes hier. Of lees meer hierover op de website van VRT NWS.
De pensioenen in Vlaanderen zijn te laag en het verblijf is relatief duur omdat het een beveiligde omgeving is met zorg 24 op 24 en 7 op 7. Bewoners betalen zelf de woonkost, maaltijden, schoonmaak, enzovoort, en dat zit verrekend in die dagprijs. Bewoners van woonzorgcentra krijgen van de Vlaamse overheid een zorgbudget van 130 euro. "Dat zorgbudget bestaat al meer dan 20 jaar en is in al die tijd amper met 5 euro gestegen, eigenlijk lijkt het me logisch dat als alles duurder wordt dat dat ook stijgt" zegt Johan Staes.
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kondigde een paar weken geleden aan dat het zorgbudget voor hulpbehoevenden aangepast wordt. Maar dat is pas voor 2024.
"Dat is veel te laat, daar hebben de bewoners vandaag niets aan." Hij vraagt dat het zorgbudget nu aangepast wordt. "En ik denk dat er nog sociale maatregelen moeten genomen worden. De energiefactuur bijvoorbeeld: de federale overheid heeft niet gedacht aan een daling van de BTW op energie voor woonzorgcentra en assistentiewoningen. En ik kan nog tal van andere sociale maatregelen opnoemen die mogelijk zijn." (stuk van Marjan Temmerman voor VRT NWS).
Ook Bruzz schreef op 14/04/2022 een artikel over de Brusselse woonzorgcentra die duurder kunnen worden door inflatie van de dagprijzen. Het volledige artikel kunt u hier lezen.
“De pensioenen liggen veel te laag, en de kloof met de woonzorgkosten blijft maar breder worden,” vindt Johan Staes van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk. “Woonzorgcentra kunnen ook niet genieten van het verlaagd btw-tarief van 6% op elektriciteit (in tegenstelling tot particulieren, red.), het lijkt me nochtans logisch dat dat ook wordt toegepast op deze sector.” Daar bovenop is het zorgbudget die ouderen krijgen (voor wie aangesloten is bij de Vlaamse sociale bescherming, red.) van 130 euro al meer dan twintig jaar amper geïndexeerd.
Het is volgens Staes daarom hoog tijd dat de overheid maatregelen neemt om pensioenen en zorgbudgetten op te trekken.
Comments